Plateaus
Wij bieden kaasplateaus, charcuterieplateaus (Franse worsten, hammen ed.) en kaas-/charcuterieplateaus voor 1 à 2 personen, 3 à 4 personen of voor meer personen op aanvraag. Wij stellen de plateaus samen met Franse kazen van koe-, geiten-, schapenmelk of van geiten-, schapenmelk, die we op dat moment op voorraad hebben. Laat je verrassen en maak kennis met Franse kazen en charcuterie die je nog niet kent.
Onze plateaus worden in La Belle Excuse geserveerd, maar je kunt ze ook bestellen voor thuis via onze bestelpagina.
Franse kaasfondue
De Franse kaasfondue uit de Savoie, ook wel Savoyaardse kaasfondue, genoemd, bestaat uit drie harde kazen, die niet eens allemaal uit de Savoie komen! Beaufort en Abondance zijn typisch Savoyaardse bergkazen met een fruitige en nootachtige smaak; uitzondering is de Comté, deze komt uit de Jura. Het trio Beaufort, Abondance, Comté geeft de fondue een volle, unieke smaak.
Bijzonder aan onze kaasfondue is dat deze geen smaakversterkers, conserveermiddelen en/of andere e-nummers bevat. 100% Verse kaas in een fondue, gedraaid à la minute.
Let op! Onze kaasfondue is alleen verkrijgbaar van november t/m april in de 1e week van de maand en op en na 2e Kerstdag. We serveren de kaasfondue de volgende maanden op de volgende data:
Don 31 okt. t/m zon 3 nov, Don 5 dec. t/m zon 8 dec, Don 26 dec t/m Za 28/12.
! Graag bij reservering aangeven dat je komt kaasfonduen !
Franse kazen & charcuterie per streek en per stuk
Ons assortiment kazen wisselt regelmatig; de kazen die verkrijgbaar zijn en die in La Belle Excuse geserveerd worden of op een plateau of per stuk besteld kunnen worden, staan op onze bestelpagina weergegeven.
Auvergne-Rhône-Alpes
In deze regio worden de meeste fromages de montagne geproduceerd. Deze typische bergkazen worden op traditionele wijze gemaakt en hebben een sterk, fruitig en vaak wat nootachtig aroma. Dit intense aroma zit al in de melk: de dieren grazen in de zomer naast vers gras namelijk ook kruiden en bloemetjes. Hierdoor zijn de kazen die in de zomer geproduceerd worden vaak ook fruitiger van smaak dan de wintervariant.
De volgende kazen komen standaard of wisselend in ons assortiment voor :
- Abondance harde bergkaas van koemelk, wordt ook gebruikt in de Savoyaardse kaasfondue.
- Beaufort harde bergkaas van koemelk, wordt ook gebruikt in de Savoyaardse kaasfondue.
- Bleu d’Auvergne halfharde blauwaderkaas uit de Auvergne.
- Bleu du Vercors Sassenage blauwaderkaas met een licht bittere nasmaak. Deze kaas is een klein beetje geperst waardoor zijn textuur soepeler is dan bij andere blauwaderkazen.
- Cantal harde kaas van koemelk uit de Auvergne.
- Fourme d’Ambert harde blauwaderkaas uit de Auvergne.
- Gaperon halfharde kaas van koemelk met peper en knoflook uit de Auvergne.
- Reblochon halfharde gewassen korstkaas dat veelvuldig gebruikt wordt in het Savoyaardse gerecht Tartiflette.
- Rigotte de Condrieu zacht geitenkaasje.
- Saint- Félicien zacht, romig kaasje van koemelk met een sterkere smaak dan dat van Saint-Marcellin.
- Saint- Marcellin zacht, romig kaasje van koemelk uit de Dauphiné.
- Saint Nectaire halfharde bergkaas van koemelk uit de Auvergne.
- Salers harde kaas van koemelk uit de Auvergne.
- Saucisson sec op traditionele Savoyaardse wijze gedroogde worst, in de smaken naturel, zwarte peper, Beaufort, eekhoorntjesbrood of herbes de provence.
- Jambon cru de Savoie rauwe ham gerookt op beukenhout, gezouten en gekruid volgens Savoyaardse traditie.
- Tome des Bauges, de Savoie, aux fleurs, à l’ail des ours halfharde kaas van koemelk.
- Viande séchée des Alpes gedroogd, gezouten en gekruid rundvlees. Lekker bij een kaasfondue, raclette of borrel.
Jura & Bourgogne
- Comté harde bergkaas van koemelk, wordt ook gebruikt in de Savoyaardse kaasfondue.
- Morbier halfharde kaas met gewassen korst van koemelk. Herkenbaar door de grijze horizontale streep van plantaardig houtskool in het midden.
- Petit Gaugry roodschimmelkaas met Marc de Bourgogne, zusje van Epoisse.
Zuid-West Frankrijk
- Roquefort Papillon blauwaderkaas van schapenmelk. De Roquefort van fromagerie Papillon staat bekend om zijn kwaliteit.
- Rocamadour artisanaal, vers geitenkaasje met een fijne, romige smaak.
- Ossau Iraty harde schapenkaas uit de Pyreneeën. Zijn naam verwijst naar het dal Ossau in le Béarn et de bossen van Iraty in Frans Baskenland.
Noord & Midden Frankrijk
- Sainte Maure-de-Touraine smeuïge stevige geitenkaas, gekenmerkt door de stengel stro in het midden van de kaas.
- Rillette d’Oie soort ganzenpaté.