Franse wijnen

Ons wijnassortiment is uniek, en daar zijn we trots op. Niet alleen omdat onze wijnkaart alleen bestaat uit Franse wijnen van goede kwaliteit die elk mooi in balans zijn (ongeacht de prijsklasse), maar ook omdat we een breed aanbod wijnen per glas bieden. Zo kun jij een route de France maken en bekende én onbekende wijnen ontdekken uit verschillende Franse wijnstreken. Hiernaast bestaat een groot deel van onze wijnkaart uit biologische en vegan wijnen én niet-biologische wijnen waarbij wel de natuur gerespecteerd wordt tijdens het productieproces. En tenslotte, omdat we de wijnen zelf selecteren en zelf rechtstreeks uit Frankrijk halen.

Intro afbeelding

In onze wijnkaart komen onder andere de volgende streken aan bod:  

Bordeaux

De Bordeaux-streek wordt in Frankrijk ook wel de Champs-Elysées van alle wijnstreken genoemd. Aan deze streek heeft Frankrijk vooral zijn reputatie te danken. De kwaliteit van deze Grands Vins de France heeft onder andere te maken met de grond (terroir) waarop de wijnranken groeien, met het druivenras (cépage) en het eeuwenoude traditionele productieproces. Er worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd die vaak een melange (assemblage) zijn van verschillende druivenrassen. Veelvoorkomende cépages in de Bordeaux wijnen zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc.  

Bourgogne

De Bourgogne, ook wel Les terres d’excellence genoemd, vormt met zijn kalkgrond en microklimaat de ideale plek voor de beste Crus de France. Vaak zijn deze wijnen gemaakt van één druivenras (mono-cépage); voor de rode wijn wordt veelal Pinot Noir gebruikt en voor de witte wijn Chardonnay.  

Bourgogne

Côtes du Rhône

Het Rhônedal blijft in Frankrijk een vrij onbekende wijnstreek, terwijl in deze streek mooie en warme wijnen geproduceerd worden. Dit zijn voornamelijk volle en complexe wijnen zoals de Saint-Joseph bijvoorbeeld. De cépages die we in deze wijnen terugvinden zijn onder andere Syrah en Grenache Noir.        

Languedoc-Roussillon

De wijnstreek Languedoc-Roussillon vertegenwoordigt qua oppervlakte een derde van alle wijnstreken in Frankrijk. Jarenlang was er sprake van kwantiteit boven kwaliteit maar in de jaren 1980 kwam er in het productieproces meer aandacht voor kwaliteit. Dit leidde tot betere resultaten en erg lekkere wijnen. De druivenrassen die in deze streek groeien zijn onder andere Syrah, Cabernet Franc, Grenache, Malbec, Merlot en Carignan.  

Alsace

De Elzas staat in Frankrijk bekend als streek waar matige wijnen worden geproduceerd, die je niet kan laten liggen maar meteen moet opdrinken. Toch worden in deze streek ook een aantal van de beste wijnen in Frankrijk geproduceerd: de Riesling en de Gewurtztraminer.  

Pays de Loire

Het Loiredal strekt zich uit over 400 km. Omdat er in deze streek een groot aantal verschillende druivenrassen groeien, kent het Loiredal een grote diversiteit aan rode en witte wijnen. Zo zijn de Sancerre en de Pouilly-fumé bekende witte wijnen en de Chinon en Saint-Nicolas-de-Bourgueil bekende rode wijnen. 

Meer weten over onze wijnen en Franse wijnen in het algemeen? Start jouw route de France bij La Belle Excuse: reserveer een tafeltje of een wijnproeverij (high wine) via onze reserveerpagina.


Reserveren